Odgovor in diskusija na objavo Piratske stranke: "Evropski parlament sprejel piratske amandmaje za vzpodbujenje odprtokodnih tehnologij" [via r/Slovenia]

https://old.reddit.com/r/Slovenia/comments/gqiy0t/odgovor_in_diskusija_na_objavo_piratske_stranke/?

PIRATSKASTRANKA JE PO INSTAGRAMU IZJAVILA (HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/P/CANZSFQFNMU/)::slight_smile:

Evropski parlament je potrdil amandmaje evropskih Piratov, s katerimi se bo vzpodbujalo rabo odprtokodnih tehnologij v evropskih institucijah.

Te so po novem zavezane k preučitvi rabe odprtokodnih tehnoloških rešitev pred pričetkom zbiranja ponudb s strani ponudnikov programov, prav tako pa so z javnim denarjem razvito programsko opremo dolžne odpreti v prosto rabo javnosti.

Sprejetje amandmajev je pomemben korak k izboljšanju transparentnosti delovanja javnih institucij ter pričetku njihove odprtokodne digitalizacije.
S sprejetjem amandmajev se bo izboljšala transparentnost, saj bodo podatki objavljeni v odprtih in strojno berljivih formatih. Dostopna bo tudi sama izvorna koda, kar omogoča sodelovanje javnosti in nadzor nad metodologijo predstavitev in analiz podatkov.

Odprtokodni programi imajo obenem potencial za izboljšanje varnosti, saj se možne ranljivosti lahko prepozna in popravi na transparenten, predvsem pa sodelovalen način, kar zmanjša možnosti za vdore.

Tudi pri programski kodi se gre ravnati po načelu “kar je javno financirano, naj bo javno dostopno”. Odprtokodna programska oprema omogoča vsakomur, da jo uporablja, preučuje, deli in izboljšuje. To je pravica, ki podpira ostale temeljne svoboščine – svobodo govora in medijev ter pravico do zasebnosti.

MOJE MNENJE:

Sliši se super, ampak imam nekaj pomislekov. Vsakakor sem za in se strinjam, vendar posledično bo taka programska oprema dražja.

Recimo, da vlada naroči izdelavo neke aplikacije. Programerska firma bo verjetno zaračunala več za svojo storitev/blago, če bo programsko opremo morala izdati pod prosto licenco. Sicer je s tem na boljšem računalniška stroka, vendar poleg vlade te aplikacije ne potrebuje nihče drug in nikomur drugemu ne koristi (razen drugim vladam v EU).

Sicer je zelo prav, da se programov za isto stvar ne piše več kot trikrat, vendar, če pogledamo iz desničarske perspektive, bi se za vzpostavitev odprtokodne scene (git gostovanje), izgubil denar, predvsem pa bi bili programi dražji. Od programerja za isto ceno zahtevati prosto licenco se pa ne zdi logično.

Če pa proste licence ni, bomo pa vdore samo povečali, saj etični hekerji za male popravke ne bodo dobili veliko denarja in s kontribucijo k projetku nikomur razen vladi ne bodo pomagali, bodo pa imeli dostop do celotne izgradbe programa in s tem bo preprečena zloglasena “varnost zaradi nejasnosti/security by obscurity”.

MOJEMNENJE, PROSIM ZA DISKUSIJO.

Dobra tema za debato. Bi bil pa zelo hvaležen če mi lahko kdo linka te sprejete amadmaje, ker je na žalost original objava zelo zgoščena in ne pove kaj točno so sprejeli.
V vsakem primeru upam da odpravlja situacijo ko se je s strani države naročal software in niso dobili niti oni izvorne kode! Tudi če ni javno obljavljena koda bi moral biti vsaj to higienski minimum.
Podražitve jaz ne vidim dolgoročno, mogoče zelo kratkoročno, vendar se to potem vse izravna. Saj imamo prosti trg in mora delovati konkurenca.

Živijo,
tema je zagotovo zelo zanimiva in ji je potrebno slediti še naprej.

Orginalna novica EU Piratov je tukaj: https://european-pirateparty.eu/european-parliament-strongly-recommends-any-software-developed-by-and-for-the-eu-institutions-to-be-made-publicly-available-under-free-and-open-source-software-licence/

Čisto spodaj so sprejeti amandmaji, ki se nanašajo na odprtokodno programsko opremo.

Copy/paste amandmajev iz novice:

§48 Recognises that the production of public data under open, machine-readable format, easily accessible and re-usable, offers great opportunities both for transparency towards the public and innovation; welcomes the current initiatives to create and convert part of its data that are of interest to the public under that format; underlines the need to have a more user-friendly, systematic and coordinated approach for such initiatives, under a well-defined Parliament open data policy;
§49 Recognises the added value that free and open source software can bring to Parliament; underlines in particular their role in increasing transparency and avoiding vendor lock-in effects; recognises also their potential for security improvements as they permit to identify and fix the weaknesses; strongly recommends any software developed for the institution to be made publicly available under free and open-source software licence;
§50 Notes that the results of roll-call votes in plenary should be available in an open, machine-readable format and easily visible on Parliament’s website; calls on Parliament therefore to publish the machine-readable version of the roll-call vote results next to the non-machine-readable versions, on the plenary minutes’ webpage;
§79 and further encourages the use of free open-sources self-hosted social network platforms having special regards to users’ data protection;